Halina Ekiert, Natalia Morawska, Karolina Stańczyk, Agnieszka Szopa
Charakterystyka gum roślinnych, ich zastosowanie w kosmetologii oraz roślinne źródła ich pozyskiwania
Polish Journal of Cosmetology 21 (3), 2018
Streszczenie
W pracy przedstawiono podstawowe informacje dotyczące gum roślinnych - ich chemizmu, właściwości fizyko-chemicznych, lokalizacji w roślinach oraz ich rozpowszechnienia w świecie roślin. Podkreślono ważną pozycję tej grupy surowców bezpostaciowych w produkcji kosmetyków, leków i środków spożywczych. Zasadniczą częścią pracy jest szczegółowa charakterystyka botaniczno-chemiczna ośmiu gum roślinnych oraz gatunków roślin będących ich źródłem. W przeglądzie uwzględniono zarówno gatunki roślin będące źródłem gum, które są surowcami farmakopealnymi (Acacia sp., Astragalus sp., Cyamopsis tetragonolobus), jak i liczne inne gatunki dostarczające gum ważnych w produkcji kosmetyków oraz środków spożywczych.
poniedziałek, 25 lutego 2019
Charakterystyka gum roślinnych, ich zastosowanie w kosmetologii oraz roślinne źródła ich pozyskiwania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz